Het mechanisme waardoor hoog cholesterol ontstaat (bij met name dikke mensen) is onderzocht.

Het blijkt dat vetweefsel een eiwit uitstoot dat de gehaltes van het ‘slechte’ LDL cholesterol verhoogt (de HDL variant is ‘goed’ cholesterol). Canadese wetenschappers presenteren de resultaten van de studie vandaag op het Canadian Cardiovascular Congress.

De onderzoekers, van de McMaster University in Ontario, konden aantonen dat het eiwit resistine de productie van LDL cholesterol in de lever verhoogt. Daarnaast degradeert het LDL cholesterol receptoren in de lever, zodat het orgaan meer moeite heeft met de afbraak van het cholesterol.

Het samenspel van deze twee factoren zorgt voor een hoger gehalte aan LDL cholesterol in het bloed. Hoog LDL cholesterol zorgt voor een grotere kans op hart- en vaatziekten.

Aangezien vetweefsel resistine uitscheidt en dus indirect het LDL gehalte verhoogt, is er nu ook weer eens aangetoond dat dik zijn zélf werkelijk ongezond is, naast de slechte gewoontes die iemand dik máken.

Resistine heeft nog een nare eigenschap: het blokkeert het effect van statines. Statines zijn de meest gebruikte medicijnen om hoog cholesterol te bestrijden. Zo’n veertig procent van de mensen die statines inneemt is er ongevoelig voor, en de onderzoekers vermoeden dat dit iets te maken heeft met de resistine in het bloed.

De Canadezen zijn ook wel weer positief over deze vondst, want het kan ook het begin zijn van het ontwikkelen van effectievere medicijnen, of middelen die statines effectiever maken.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.