PARAMARIBO, 23 nov – Ook Suriname maakt geen haast met het sluiten van een Economic Partnership Agreement, EPA, met de EU. Net als in een reeks andere landen van de ACP-groep van ex-kolonies, zijn ook in Suriname de meningen sterk verdeeld. “De regering had wel de intentie de EPA te tekenen, maar binnen het parlement is er een discussie”, zegt parlementariër Henk Ramnandanlal.

Als vertegenwoordiger van Suriname bij de onderhandelingen over samenwerking tussen ACP en EU, vindt Ramnandanlal het belangrijk geduld te betrachten. Direct tekenen kan best verstrekkende gevolgen hebben voor economie en samenleving. Het is ook waarom het parlement nog niet ratificeert. “Met het toetreden tot de Caricom hebben we al ervaren dat we overspoeld worden met allerlei producten. Onze ondernemers werden totaal verrast”, aldus Ramnandanlal.

Het is dus oppassen dat de geschiedenis zich niet herhaalt. De EPA regelt vrije markttoegang aan beide zijden. “De les die we geleerd hebben, is dat we goed voorbereid moeten zijn. We moeten onze industrie goed op poten hebben. Met EPA krijgen alle EU-landen vrije toegang tot onze markt. De vraag is wat voor voordeel wij hebben en wat er gebeurt met ons bedrijfsleven”, aldus Ramnandanlal. In het overleg met de EU in Paramaribo, komt EPA ook ter sprake.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.