De delegatie van de vaste Tweede Kamercommissie Binnenlandse Zaken in Nederland heeft maandag 15 augustus haar opwachting gemaakt bij president Chandrikapersad Santokhi. Op dezelfde dag werden ook bezoeken gebracht aan minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, aan de leiding van De Nationale Assemblee, voorzitter Marinus Bee en vicevoorzitter Dew Sharman en aan minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

Delegatielid Sylvana Simons (BIJ1) zegt, dat het een voorrecht was om op het presidentieel paleis een uitvoerig onderhoud te hebben gehad met de president. Dit onderhoud stond in het teken van het slavernij- en het koloniale verleden. “Maar er is gelukkig ook ruimte geweest om actuele zaken te bespreken, die in sommige gevallen ook verband houden met dat verleden”, aldus Simons.

Ze merkt op dat daar waar er eventueel excuses kunnen plaatsvinden vanuit Nederland, er ook een bereidheid moet zijn om die in ontvangst te nemen. Ook moet er consensus zijn waar deze excuses zullen plaatsvinden, met welk doel en in welke vorm.

Simons acht het ontzettend belangrijk om in de eventuele aanloop daarnaartoe met elkaar van gedachten te wisselen. Het bezoek aan president Santokhi moest dan ook in dit kader worden gezien. 

Het Tweede Kamerlid is ervan overtuigd dat het bezoek aan Suriname tastbaar maakt dat wat in Nederland vanuit theorie al vaak wordt besproken, bijdraagt aan het begrip rondom het ingewikkelde vraagstuk. De delegatie, die op 13 augustus in Suriname arriveerde en tot dinsdag 16 augustus hier is, heeft volgens Simons in de afgelopen dagen ontzettend veel informatie mogen verkrijgen vanuit verschillende perspectieven.

“Het is mijn absolute overtuiging dat dit een fantastisch reisverslag zal opleveren waar eventueel ook aanbevelingen in terecht zouden kunnen komen die meegenomen kunnen worden op weg naar het vormgeven van een gelijkwaardige toekomst tussen Nederland en Suriname”, laat het Kamerlid optekenen.

De delegatie zal de boodschap van wat hier is opgenomen, als meerwaarde meenemen naar de Nederlandse rijksoverheid. Er is een gedegen voorbereiding geweest in aanloop naar het bezoek aan Suriname. Er zijn vanuit verschillende perspectieven meerdere rondetafelgesprekken geweest met dialooggroepen en vertegenwoordigers van organisaties. “Maar we zijn hier vooral om nog meer te leren en te luisteren, nog meer te horen, ook vanuit de perspectieven van de mensen hier. Er is een diaspora die zich goed weet te roeren in Nederland, maar we mogen niet vergeten dat we het niet over de Surinaamse Surinamers mogen hebben zonder ook met de Surinaamse Surinamer te praten”, aldus Simons.

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.