Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » (On)zin van dialogen

(On)zin van dialogen

DE REGERING-SANTOKHI/Brunswijk is zondag begonnen met wat ze noemt een ‘nationale dialoog’. Daarbij worden verschillende groeperingen in de samenleving uitgenodigd om bij de president op gesprek te gaan. Volgens het staatshoofd is dit dialoog nodig omdat er misschien meer ideeën zijn in de samenleving om een betere en snellere (financiële) beleidsuitvoering mogelijk te maken.

Dialogen en consultaties zijn deze regering niet vreemd. Zo werden na de verkiezingen van 25 mei 2020 consultaties en dialogen gehouden met verschillende groepen in de samenleving. Die input heeft inhoudelijk bijgedragen aan het regeerakkoord dat direct daarna is gepubliceerd evenals het eerste Herstel- en Stabilisatieplan. Daarin staan zeer veel mooie woorden en voornemens. Te denken valt daarbij aan eenheid in bestuur, evenwichtige besluiten, het terugdringen van het begrotingstekort, het tegengaan van corruptie en het ondersteunen van de armen.

Echter, de vraag is hoe effectief zal deze dialoogronde zijn?

Na de rellen van 17 februari vindt er weer een dialoogronde plaats. Groeperingen werden opgeroepen om op zondag de koppen bij elkaar te steken om met innovatieve ideeën te komen samen met het staatshoofd. Echter, de vraag is hoe effectief zal deze dialoogronde zijn? Immers, de regering heeft zich niet gehouden aan het regeerakkoord dat voortvloeide uit de eerste consultatierondes na de verkiezingen. Bovendien is de begroting aangenomen en is daarin bepaald wat de regering dit jaar zal kunnen doen.

Deze zelfde vraag heeft de progressieve vakcentrale C-47 zich gesteld. Ze heeft diverse voorstellen gedaan aan de president en zijn regering om de situatie in het land dragelijker te maken. Daarnaast heeft C-47 een deskundige analyse uit laten voeren naar de elektriciteitstarieven. Daaruit blijkt dat de burger wordt overvraagd door de Energiebedrijven Suriname (EBS). De tarieven kunnen dus lager. C-47 heeft voorstellen gedaan aan de regering voor bepaling van het werkelijke tarief. Echter, daar is niets mee gedaan. De regering krijgt dan een tien voor praten, maar een diepe onvoldoende voor het opvolgen van goed advies.

Ook de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) meldt dat ze, net als C-47, niet in zal gaan op de uitnodiging voor dialoog. Volgens de organisatie heeft de regering de onderwerpen die tijdens eerdere gesprekken aan de orde zijn gekomen nooit uitgevoerd. Daarnaast heeft de VES gevraagd om inzage in bepaalde cijfermatige verslagen. Dat is ook niet gebeurd. “Dus op basis waarvan moet dan worden gesproken?” stelt de belangengroep in een verklaring.

Deze twee organisaties zeggen eigenlijk dat praten met de regering zinloos is. Ook zal het kabinet, na het aannemen van de begroting, niet veel meer aan zijn beleid kunnen veranderen. Maar heel misschien maakt de regering via deze gesprekken met verschillende groepen ook kennis met het werkelijke gezicht van armoede en onderontwikkeling. Als er daardoor meer begrip en medeleven is voor de groep voor wie de rek eruit is, dan valt er nog wat te redden bij de leiding van dit land.