Onderzoekers in de Verenigde Staten hebben een onzichtbare streepjescode ontwikkeld waarmee het vervalsen van geld tegengegaan kan worden.

Dit meldt de BBC. Het onderzoek heeft een onzichtbare variant van de QR-code opgeleverd. De code kan worden geprint op papier of ander materiaal en is pas bij infraroodlicht zichtbaar.

Volgens de onderzoekers kan de code door de geavanceerdheid slecht nagemaakt worden, daarom is hij geschikt om vals geld en namaakgoederen tegen te gaan. Falsificatie kost overheden en industrieën jaarlijks miljarden euro’s.

QR-codes kunnen ruim honderd keer meer data bevatten dan normale streepjescodes. Ze worden momenteel vooral gebruikt in de advertentie-industrie om klanten meer informatie over een bepaald product te geven.

De codes bestaan meestal uit een zwart vierkant met zwarte en witte pixels en kunnen worden gescand met een smartphone die gebruikers naar een website doorverwijst.

Momenteel duurt het proces van het creëren van een onzichtbare code tot het printen op een bankbiljet 90 minuten, maar de onderzoekers geloven dat dit in de toekomst sneller moet kunnen.

Ook wordt het dan mogelijk de codes ingewikkelder te maken, wat namaak nog moeilijker maakt.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.