PARAMARIBO, 15 apr – Onzedelijk gedrag van wandelaars heeft dit jaar licht een schaduw getrokken over de Surinaamse vierdaagse. Tijdens de wandelmars door de straten van Paramaribo zijn enkele groepen betrapt. Het zogenaamde schuren (het met wulpse bewegingen tegen elkaar wrijven) kostte de groep Un Sa Yere (Sranan Tongo voor: we horen het wel, red.) zelfs het recht tot verdere deelname.

Alle leden zijn op de derde dag geschorst. “Het is voor het eerst in de geschiedenis van onze vierdaagse dat een hele groep gediskwalificeerd moest worden. Ze hebben wel hun excuses aangeboden en beterschap beloofd, maar dit is absoluut ontoelaatbaar”, zegt Percy Olivieira van organisator BVSS. Vooraf is aan alle groepen duidelijk gemaakt dat onzedelijk gedrag niet is toegestaan. Rapportages van BVSS-waarnemers waren niet fraai.

Ook vanuit het publiek is geklaagd. “Alsof ze gekleed seks bedrijven”, zegt een oudere toeschouwer. Volgens Olivieira kreeg hij meerdere telefoontjes binnen: “We hebben een goede band met het publiek. Fouten worden doorgegeven en wij corrigeren.” Hij vindt het een incident een dieptepunt, hoewel het evenement verder redelijk verliep. Ruim vierduizend lopers hebben het publiek langs de weg kleurrijk en klankvol geamuseerd.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.