Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Onverstandig van NF om nu al samenwerking met NDP uit te sluiten

Onverstandig van NF om nu al samenwerking met NDP uit te sluiten

Het zou zeer onverstandig van de Nieuw Front combinatie (NF) zijn om de samenwerking met de Nationale Democratische Partij (NDP) nu al uit te sluiten. Ook de bemoeienis van buitenlandse mogendheden in onze interne aangelegenheden – wellicht aangespoord door de NF – is niet op zijn plaats. De partijen die de huidige Nieuw Front combinatie vormen, hebben in hun bestaan zeer ernstige fouten begaan.

Enige dagen geleden herdachten we de staatsgreep van 1980 waarbij de vooral de VHP (Vooruitstrevende Hervormings Partij) de muitende militairen provoceerden om een staatsgreep te plegen. Deze staatsgreep heeft nooit vanuit een ideële overweging plaatsgevonden, maar louter en alleen maar om de eigen belangen veilig te stellen, en tevens de overige politieke. In Suriname weet men soms heel goed om zaken die zwart zijn wit te breien en omgekeerd. Maar de oudere en integere Surinamers weten nog heel goed wat de werkelijke aanleiding is geweest voor de staatsgreep.

In de kwestie Carlos Thomas waarin de integriteit van Lachmon in het geding was, moest de vroegere minister van Justitie en Politie van de VHP Srimissier (1921 – 1968) aftreden. En de wijze waarop onder leiding van Arron (1936 – 2000) de Onafhankelijkheid werd doorgedrukt, verdient natuurlijk ook geen schoonheidsprijs. Het is heel positief dat politieke partijen nu openlijk durven te praten over de eenheidsgedachte en natievorming met behoud van de eigen culturele identiteit.

De aanhangers van de diverse politieke partijen zijn alleen maar bezig met (opportunistische) propaganda om de eigen politieke partij een verkiezingswinst te bezorgen. Maar hoeveel hou je dan nog van je land, en hou je daarbij ook rekening met een goede toekomst voor je kinderen. In veel landen let het volk niet meer hoe een regering aan de macht is gekomen.

Zelfs al is dit op democratische wijze geschied dan nog zien we volksopstanden die tot een burgeroorlog kunnen ontaarden. Recente voorbeelden zijn de hevige onlusten en protesten in Syrië (Bashar al-Assad) en Oekraïne (Janoekovitsj). Tegen de president van Oekraïne loopt nu zelfs een arrestatiebevel wegens onder andere massamoord. Later zal dit ook het geval zijn tegen Assad.

Om de eenheid in ons land te bewaren, is het daarom niet verstandig dat partijleiders onnodig persoonlijk worden beklad en te negatief besproken. Kijk dan ook naar de leiders van je eigen partij. Bestudeer op de juiste wijze evengoed de historie van je partij!

Wie is een betere presidentskandidaat?

Op de site van www.edunet.sr zien we op 27 februari 2014 dat van meer dan 50000 stemmers overwegend Bouterse als een betere presidentskandidaat wordt gevonden. Santokhi loopt ruim achter! Natuurlijk zijn we nog niet bij de verkiezingen in 2015 maar de aanhangers van de huidige president voeren heel fel campagne, en staan vaak bekend om hun onberedeneerde populistische opvattingen die eveneens scherp worden uitgedragen.

Dus zal het niet zo gemakkelijk zijn om deze aanhang naar huis te sturen – zij zich zonder slag of stoot overgeven – en de nieuwe machthebbers overgaan tot regeren. Propagandisten en analisten komen met mooie praatjes om de verkiezingswinst alvast veilig te stellen waarbij ze vergeten dat vaak aan de handen van hun leiders ook bloed kleeft.

Suriname is veranderd, en is niet meer zoals wij die vroeger kenden. Het is een land waarbij nu veel criminaliteit heerst, de veiligheid ver te zoeken is, en veelal niemand meer te vertrouwen. Ja, dat was vroeger anders! Maar juist daarom is het wijs om hiermee rekening te houden: “De waarden en normen worden nu ook anders beleefd”.

Deze gewijzigde beleidsinzichten maken dat wij nu geen goede prognoses kunnen doen op basis van de vroeger gehouden verkiezingen. Bij de verkiezingen in 2015 zullen meer dan 40.000 stemgerechtigden voor de eerste keer stemmen. Het kan daarom nu nog niet duidelijk vastgesteld worden wie hun favoriete kandidaat is. Ook dit vormt een reden te vermelden dat het zinloos is de dagen te tellen, en dat de in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst. Die voorspellingen zijn bedrieglijk en daarmee strooit men het kiezersvolk zand in de ogen.

In 1987 verkreeg Suriname wederom democratie onder druk van de Amerika, Frankrijk, Nederland en de Verenigde Naties. Die druk is nu minder. Nederland heeft al publiekelijk laten weten dat zij niet wil bemoeien in de binnenlandse aangelegenheden van Suriname. In voornoemd jaar werden met de militaire machthebbers in het Topberaad besloten om algemene democratische verkiezingen uit te schrijven. Het NF won deze verkiezingen! Zij haalden 40 van de 51 zetels voor de DNA. Toen werd het NF gevormd door de KTPI, NPS, en de VHP. Die situatie bestaat niet meer. Ook om die reden is samenwerking belangrijk.

Een onzekere toekomst

Ons land gaat een zeer onzekere toekomst tegemoet. Ik kan mij niet voorstellen dat er leiders zijn die roepen: “It’s time to go home”. Wat willen zij eigenlijk doen voor het volk? Van geen enkele partij is al een verkiezingsprogramma bekend. En zelfs als de programma’s bekend worden gemaakt, bedonderd men het volk door ze niet uit te voeren.

Staatsbesluiten worden gewoon teruggedraaid zoals recentelijk bij de ex-landsdienaren. Wanneer deze zaak niet recht wordt gezet, zal dit zeker implicaties hebben op de verkiezingsuitslag. Ook de economie draait niet meer zoals enige jaren terug, en met de veiligheid in ons land is zoals – zo vaak vermeld – zeer slecht gesteld.

Wij hoeven niet alleen te vergelijken met hoe het in de buurlanden gesteld is maar ook hoe de veiligheid in ons land zelf in het verleden was, en deze te vergelijken huidige situatie. Niemand doet hier enig onderzoek naar!

Dat grote politieke partijen elkaar uitsluiten in een democratie is ook een zeer zorgwekkende ontwikkeling. Immers het is al aangetoond dat de leiders van de traditionele politieke partijen heel veel fouten hebben gemaakt waardoor ze de eerder verkregen 40 zetels wellicht nooit meer zullen winnen.

Die prognose is geen nattevingerwerk! Immers er valt een constante daling te zien bij de verkiezingsuitslagen in het nadeel van de NF met in 2010 een dieptepunt waarbij slechts 14 zetels werden behaald. Daarom is het voor mij een raadsel waarom propagandisten en analisten nog steeds fel uithalen op de coalitie en niet de fout binnen de eigen gelederen durven te zoeken. Wellicht een kwestie van arrogantie, opportunisme en of onnodige vijandigheid, vermoed ik.

Robby Roeplall


Posted

in

by