Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Ontwikkeling van duurzame regio’s voorkomt milieuramp

Ontwikkeling van duurzame regio’s voorkomt milieuramp

wetenschapper Ing.R.P.K.Mohansingh PGDip

Volgens GFC Nieuws publicist en wetenschapper Ing.R.P.K.Mohansingh PGDip is het mogelijk om regio’s te construeren ter versterking van de economie. Zijn belangrijkste conclusie is dat plaatsen (districten, steden, dorpen) worden gevormd door de leefgemeenschap. De leefgemeenschap op haar beurt wordt gevormd door de moderne individu, haar sociale relatie en haar identiteit (normen en waarden).

In de traditionele politieke gestuurde denkwijze over de indeling en bereikbaarheid van geografische plaatsen gaat men ervan uit dat de individu hierbij geen rol speelt. Om deze traditionele denkwijze te doorbreken heeft Mohansingh in zijn onlangs gepubliceerde boek met als titel: “De traditionele denkwijze en de stagnatie van economische ontwikkeling ”, een methodiek geïntroduceerd om plaatsen met elkaar te verbinden volgens duurzaamheidsprincipe. Door aan de hand van een netwerk van gebiedseenheden een duurzame regio te construeren.

Dat er een andere economische ontwikkelingsvisie dient te worden vastgesteld blijkt uit de sociaal demografische voorspellingen (vertrek en vorming van expansie agglomeraties), waardoor een nog hogere mate van economische stagnatie zich voordoen in gebieden waar de leefgemeenschappen in mindere mate de keuzevrijheid hebben om zich economisch te ontwikkelen met als gevolg grote regionale verschillen binnen de regio Suriname dat onderdeel is van de UNASUR en CARICOM-regio, tenzij er wordt gekozen voor een duurzame herindeling.

Dat er een herindeling zal plaatsvinden, blijkt uit de afname van inwoners in bepaalde districten als gevolg van de trek naar Paramaribo en Wanica. Terwijl er wel degelijk kansen zijn om met gebruikmaking van aanwezige natuurlijke resources deze plaatsen economisch te versterken.

Daarnaast wijst Mohansingh op de voorspelbare milieudruk in expansie agglomeratie met als gevolg een enorme toename van uitgave voor de gezondheidszorg.