Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Ongelijkwaardigheid jongens en meisjes minder, maar bestaat nog

Ongelijkwaardigheid jongens en meisjes minder, maar bestaat nog

Meisjes worden nog steeds van school weggehouden. Tegenover iedere 100 jongens die op de lagere school in West- en Centraal-Afrika worden ingeschreven, worden slechts 90 meisjes toegelaten.

Naarmate men de middelbare school bereikt, wordt de uitsluiting erger. Dan worden slechts 76 meisjes ingeschreven op elke 100 jongens. Dit is de stand van zaken vandaag de dag, vijfentwintig jaar nadat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties het Verdrag inzake de Rechten van het Kind had aangenomen.

Sindsdien is de positie van miljoenen kinderen ter wereld verbeterd. Deze vooruitgang is het meest te merken geweest op belangrijke gebieden, zoals de overlevingskansen van kinderen, onderwijs en toegang tot schoon drinkwater, zijn er nog te veel kinderen wiens rechten nog steeds niet worden gerealiseerd en die daardoor in hun potentieel worden gedwarsboomd.

Zo blijkt dat adolescente meisjes grotere kans lopen om getrouwd te zijn op de leeftijd van 19 dan hun mannelijke tegenhangers. Ze hebben ook minder kans dan jongens om uitgebreid kennis te nemen van hiv.

In Zuid-Azië bijvoorbeeld, hebben jongens bijna twee keer zoveel kans als meisjes om aan informatie over hiv te komen, waardoor zij zichzelf beter kunnen beschermen. In Suriname blijkt de hiv-prevalentie bij meisjes in de leeftijdsgroep 15-24 jaar 0.7% te zijn, terwijl dat bij jongens in dezelfde leeftijdscategorie door de UNDP op 0.4% is vastgesteld.

Ook op onderwijsgebied blijkt in Suriname deze ongelijkwaardige situatie nog in stand te zijn. Het percentage vrouwen dat minstens een voj-opleiding heeft is 44.62%, vergeleken met 47.14% mannen van dezelfde leeftijdscategorie met eenzelfde opleiding. Naarmate ze het arbeidsproces inrollen, wordt de kloof veel groter: ruim 40.4% van de vrouwen van 15 jaar en ouder is werkzaam, tegenover 68.8% van de mannen.