Mensen die willen afvallen krijgen vaak de tip om het ontbijt niet over te slaan. Toch is het helemaal niet bewezen dat ontbijten invloed heeft op je gewicht. Dat blijkt uit onderzoek aan de University of Alabama in Birmingham.

Een onderzoeksteam onder leiding van David Allison bestudeerde 92 studies naar het verband tussen ontbijt en overgewicht. Geen van deze studies liet echter zien dat ontbijten daadwerkelijk gewichtsverlies veroorzaakt. De onderzoekers vonden wel een verband, maar geen oorzakelijk.

“Veel onderzoekers overschatten hun eigen studie en besteden te weinig aandacht aan bewijzen die het verband tussen overgewicht en ontbijt niet ondersteunen”, aldus onderzoeker Andrew Brown.

“Hierdoor krijgen we het idee dat de relatie veel sterker is dan het wetenschappelijke bewijs eigenlijk stelt.”

De analyse van Allison en Brown toont wel degelijk een verband tussen obesitas en het overslaan van het ontbijt, maar de aard van dit verband is onduidelijk. “We weten dat mensen die hun ontbijt overslaan vaker overgewicht hebben of obees zijn, maar we weten niet of het overslaan van het ontbijt hun gewicht verhoogt”, aldus Brown. “Ook is het niet duidelijk wat er zou gebeuren als we ontbijters laten stoppen met ontbijten.”

De onderzoekers benadrukken dat deze onzekerheid niet moet worden verward met geen bewijs, schade of voordeel. Allison: “Het betekent alleen dat we op dit moment niet weten hoe het veranderen van ontbijtgewoonten obesitas beïnvloedt.”

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.