Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Onderzoek effecten kwik en pesticiden op gezondheid moeder en ongeboren kind

Onderzoek effecten kwik en pesticiden op gezondheid moeder en ongeboren kind

Het MeKi Tamara project onderzoekt de effecten van kwik en pesticiden op de gezondheid van moeder en (het ongeboren) kind in Suriname. MeKi staat voor: moeder en kind en Tamara: toekomst.

Het MeKi Tamara project is het resultaat van een unieke samenwerking tussen het Research Center van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, de Tulane University, New Orleans, en de Anton de Kom Universiteit, ondersteund door de Caribbean Public Health Agency (CARPHA).

Deelnemende gebieden

Voor het Meki Tamara project worden in totaal 1000 zwangeren betrokken uit de regio’s Nickerie, Paramaribo en Sipaliwini.

In de hoofdstad Paramaribo doen 600 zwangeren mee in de vier grote ziekenhuizen: Academisch Ziekenhuis Paramaribo, Diakonessenhuis, ’s Lands hospitaal en het St. Vincentius Ziekenhuis.

De overige 400 zwangeren komen uit de districten Nickerie en Sipaliwini.

In Nickerie worden in totaal 200 zwangeren gerekruteerd via het Dr. L. Mungra Streekziekenhuis Nickerie en verschillende poliklinieken van de Regionale Gezondheids Dienst.

In het district Sipaliwini zullen in totaal 200 zwangeren geselecteerd worden via de verschillende Medische Zending poliklinieken, zowel onder de Marron als Inheemse populatie.

De kinderen van de deelnemende vrouwen zullen vanaf de geboorte tot de leeftijd van vier jaar worden vervolgd voor wat betreft hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling.(GFC)