PARAMARIBO, 29 mei – “Onderwijs is voor mij onderwijs, ik wil geen onderwijs voor de stad en onderwijs voor het binnenland.” Dit zei president Desiré Bouterse tijdens een ontmoeting met jongeren uit afgelegen leefgemeenschappen in Sipaliwini en Marowijne. Met de traditie van apart, in feite minder onderwijs voor het binnenland moet gebroken worden. Nu wordt nog een soort tweederangs systeem gehanteerd voor verafgelegen gemeenschappen.

Om zoveel redenen zijn volwaardige leerkrachten niet te paaien voor langdurig verblijf. De laatste jaren zijn ‘speciale’ krachten klaargestoomd via spoedcursussen. Een soort noodoplossing. Dat moet kennelijk ophouden. “We gaan geen jonge mannen en vrouwen naar het binnenland sturen, die half zijn opgeleid om er les te geven”, zei Bouterse. Hoe die omslag tot stand zal komen, liet hij maar in het midden. Het beleid nu is dat iedereen even goed onderwijs moet genieten.

Een andere reden heeft met het binnenland zelf te maken. Het achteruit hollen van het plaatselijke onderwijs staat in schril contrast met de economische ontwikkelingen daar. “Wat we nu moeten doen, is kijken wat het land nodig heeft en ons onderwijs daarop richten. Willen we dit land vooruit krijgen, dan hebben we geen keus, het binnenland moet worden ontwikkeld omdat daar de natuurlijke hulpbronnen liggen”, aldus Bouterse.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.