PARAMARIBO, 28 nov – De vakbonden in het onderwijs zijn ontevreden weggelopen van de onderhandelingen over loonaanpassingen. De tien vakbonden van federatie Fols en lerarenbond BvL gaan overleggen met de achterban. Hun looneis is volgens de regering onaanvaardbaar. Er moet rekening worden gehouden met de dreiging van inflatie. Voor de vakbonden is het een kwestie van leven of dood.

De doorsnee onderwijzer of leraar kan het hoofd nog nauwelijks boven water houden. “Leerkrachten moeten er meerdere banen op na houden. Daardoor komt de kwaliteit van het onderwijs onder druk te staan”, stellen de vakbonden in een gezamenlijk communiqué. Het kan er dan ook niet in dat de werkgever een ‘onbegrijpelijke houding’ aan de dag legt. Er wordt als het ware voorbij gegaan aan de ernst van de situatie.

De onderhandelingen zouden daarom onnodig worden vertraagd. De vakbonden vrezen dat een te lage aanpassing van het loon water naar zee dragen wordt. De overheid zal er een flinke schep op moeten doen. “Anders gaat alles terug naar de belastingen”, zegt Fols-leider Marcellino Nerkust tegenover de Ware Tijd. Bij het bedrijfsleven wordt met zorg gekeken naar de onderhandelingen. Werkgeversorganisatie VSB ziet de gevolgen vooral loontrekkers zelf treffen.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.