Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Onderhandelingen WFU en bestuur Universiteit mislukt

Onderhandelingen WFU en bestuur Universiteit mislukt

PARAMARIBO- De onderhandelingen tussen de Werknemers Federatie Universiteit (WFU) en het Bestuur van de Universiteit zijn vandaag definitief  gesprongen. Partijen zijn elkaar gegaan zonder de gebruikelijke handdruk uit elkaar gegaan. Morgen wordt de ontstane situatie aan de technische- en administratieve medewerkers (tappers) gepresenteerd.

De bonden zullen daarbij standpunten innemen. In strijdbrief No.2 van de federatie is er rekening mee gehouden dat het zal gaan om een protestvergadering.De lidbonden: de Technisch – en Administratief Personeel (Bond TAPU), de CELOS Werknemers Organisatie (CWO) en de Bond Personeel Medisch Wetenschappelijk Instituut (BPMWI) hebben het afkoopbod van de universiteit verworpen.

In verschillende stadia hebben de vakbonden tevergeefs voorstellen gedaan, deze aangepast en steeds weer onderbouwd. De bonden typeren het bod vanuit de werkgever als volstrekt “ontoereikend” en een sfeer van “verdeel – en herscheppend”.

Voorschot

Intussen heeft het universiteitsbestuur deze keer openlijk de tappers aangeschreven en hen SRD 1300,20  + maximaal 600 SRD in het vooruitzicht gesteld.Met deze verwikkeling geconfronteerd zegt WFU voorzitter Hugo Blanker geen bezwaar te hebben dat de tappers dit bedrag als voorschot in ontvangst nemen. Wij gaan dus voor meer en dat gaan wij aan de alv voorleggen.

Aan de vooravond van de Dies Natalis van de universiteit, morgen, zullen de bondsbesturen wederom in een gecombineerde algemene ledenvergadering de leden inhoudelijk verslag doen van het verloop. Vooralsnog worden mogelijk uit te voeren actie-modellen op en nabij locaties waarbij de universiteit en haar instituten activiteiten ontplooit, niet vooraf bekendgemaakt.

Permanent Beraad

Bij de overwegingen tot aanvaardbare reactie houden de werknemers en hun bondsbesturen rekening met de  inflatie in het algemeen in het bijzonder met de sterk gestegen kosten voor levensonderhoud. Bovendien hadden de tappers bij de vorige CAO-afkoop van 2011 ook al behoorlijk moeten inleveren.

Actueel is in de media dat de overheid denkt aan te treffen voorzieningen ter bestrijding van de koopkrachtvermindering.

Ook tegen deze achtergrond blijken de tappers op de verschillende instituten van de Anton de Kom universiteit het gelijk aan hun zijde te hebben. In een brief aan het universiteitsbestuur stelt de WFU dat de normale voortgang van activiteiten op de universiteit niet gegarandeerd kan worden als de aanvaardbare en tijdige reactie uitblijft. Vanaf maandag 29 oktober, 00 uur zijn de technische – en administratieve medewerkers (tappers) in permanent beraad.

Van de zijde van het federatiebestuur wordt benadrukt dat de vakbonden zich hebben ingezet om fysieke acties te voorkomen.De bondsleden zijn de langdurige onderhandelen, beu en ondersteunen unaniem hun vertegenwoordiging om de CAO/AVR 2012 af te kopen en in 2013 zo snel mogelijk nieuwe onderhandelingen te starten.


Posted

in

by