PARAMARIBO, 29 okt – Met het onderzoek naar het juiste aantal ambtenaren moet ook blijken wie wat doet. Minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken, Biza, weet nu al wat niet gedaan zal kunnen worden met een eventueel overschot. Afvloeien of inzetten voor bijvoorbeeld de aanleg van de snelweg naar het vliegveld is geen optie. Het onderzoek is al begonnen.

De regering heeft voor zichzelf wat vragen te beantwoorden. “Feit is dat we in de uitvoering van het Ontwikkelingsplan bijvoorbeeld met betrekking tot de woningbouw en aanleg van wegen, vragen moeten beantwoorden wat betreft beschikbare mankracht”, zegt Moestadja tegenover de Times of Suriname. Bij de overheid werken tienduizenden en de eerste gedachte zou zijn daar te rekruteren. Bovendien speelt nog altijd de aantrekkingskracht van een publieke baan.

Mensen worden het liefst ambtenaar, ook voor de sociale zekerheid. Dat maakt het voor particuliere werkgevers een stuk moeilijker arbeiders te werven. Wanneer er dan ineens grotere ondernemingen ontstaan, wordt het des te lastiger. Ook in politieke kring wordt voor de gevolgen gevreesd. “Ga je arbeiders importeren of niet, is het vraagstuk waar de regering mee zit. Er zijn voorbeelden zat in de wereld van wat de gevolgen van gastarbeid zijn”, aldus Moestadja.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.