Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Oliesmokkel in de gaten houden

Oliesmokkel in de gaten houden

Het Oli Moni voorstel van de regering heeft veel tongen losgemaakt in de samenleving. Het is een maatregel met een goede bedoeling, maar er zijn angels aan verbonden. Een zaak waaraan relatief minder aandacht is besteed, is dat van de oliesmokkel vanuit Suriname naar onder andere de buurlanden. Het is niet iets van nu, maar een jaren oud probleem. 

En wanneer iets een jaren oud probleem is in ons geliefd land dan is een aantal eigen burgers de boel aan het belazeren, om het heel netjes uit te drukken. Dan gaat het om vooral een aantal louche zogenaamde ondernemers, een aantal politici en een aantal ambtenaren van voornamelijk de belastingen en de politie. Deze burgers kunnen worden vergeleken met moordenaars of met kinder- moordenaars. Want het gevolg van hun handelingen is dat de Staat aardig wat broodnodige belastinginkomsten misloopt, dus ze slaan een gat in de emmer die de staatsinkomsten moeten opvangen. 

Een van de gevolgen van hun criminele en lage daad is dat er niet genoeg geld is voor medicijnen en adequate zorg. Het gevolg is dat mensen hun mooie schattige kinderen op een wijze die vermijdbaar is, dood zien gaan. Dat is zeer pijnlijk om aan te zien niet alleen voor de jonge ouders die hier in Suriname een gezin willen stichten, maar ook voor de omstanders die met pijn in hun hart ernaar kijken. Men ziet familieleden op zeer eenvoudige wijze doodgaan thuis of in de ziekenhuizen, omdat de zorg tekort schiet. Deze beunhazen die smokkel faciliteren verdienen de hoogste straf die mogelijk is voor ‘voorwaardelijke doodslag’ en moeten spreekwoordelijk aan de hoogste boom worden ‘opgehangen’.

Door politieke onwil van Surinaamse regeringen (lees: Surinaamse presidenten) is deze zaak nooit streng aangepakt met gevangenisstraffen en hoge boetes. Een paar mensen wordt met bloedgeld rijk, maar ze vergiftigen hun nageslacht met de vloek die komt met de lijn die andere burgers voelen en lijden. De regering is medeverantwoordelijk voor ongestrafte voortzetting van de oliesmokkel, maar ook van andere vormen van smokkel.

In elk geval is het de bedoeling dat men de brandstof op geselecteerde locaties moet kopen. Rechthebbenden inclusief ondernemers moeten voor het tanken een vergunning overleggen. De truckhouders moeten ook registreren voor transport. De pomphouders moeten dan dagelijks rapporteren op een centraal punt. De regering moet streng optreden en iedereen verantwoordelijk houden die illegaal meewerkt aan de smokkel. Maar, het wordt moeilijk als de grote ondernemers ook op de lijst van oude en toekomstige (geheime) donateurs voorkomen. Ideaal zou het zo moeten zijn in een beschaafd land dat goed wordt gerund dat overtreders niet alleen met een boete worden bestraft, maar ook hechtenis of gevangenisstraf opgelegd krijgen en onvoorwaardelijk. Ook zou dan de vergunning moeten worden ingetrokken. Deze straffen worden niet opgelegd, omdat mensen dan naar hun connecties bellen en appen.

Ambtenaren die dan boetes opleggen moeten dan hun braaksel inslikken en men komt voor de dag als de boeman. Zonder sancties zal het systeem in elk geval niet werken. 

Het oli moni systeem zal direct mensen in kaart brengen, ook de goudsector. Ze gaan zich verplicht moeten registreren. Echter zal het registreren op zich nog geen zoden aan de dijk leggen. Ondernemers schuiven dingen door en over op stromannen en men past het juridisch model ook aan waardoor men door de mazen van het systeem kan glippen.

De regering moet wel beseffen dat het huidige modelvoorstel de totale kosten van alles omhoog zal brengen. De transportkosten zullen omhoog gaan, daarmee zullen de kosten van alles omhoog gaan, dat is een simpele wetmatigheid. De mensen betalen de onkosten met terugwerkende kracht terug in de prijzen van alle goederen en diensten. Dit lijkt onder meer op het verhaal van de militaire periode. Toen was de melkprijs verhoogd. De beredenering was dat rijke mensen goedkoop melk gaven aan hun katten. De armen waren toen de dupe van de verhoging. De armen wisten toen niet dat zij de nieuwe prijs ook zouden moeten betalen. Dit verhaal op dat van de melk in de militaire periode. De regering wil volle tanks faciliteren, maar het aantal liters is nog niet bekend. Maar, men weet niet dat men meer zal betalen voor hun goederen en diensten. Feit is dus dat als men de smokkel niet kan aanpakken, gaat de regering de grote meerderheid van goede burgers afstraffen. 

De vraag rijst wanneer wij ooit hebben gehoord, dat iemand met de oliesmokkel is aangehouden. Dat is naar ons weten nooit gebeurd en de regering moet antwoorden waarom dat niet gebeurt. En de regering moet ook de planning bekend maken om aan te geven wat men tegen de oliesmokkel zal doen. We kijken benieuwd uit naar de integrale aanpak van de regering.