Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » OKE sluit workshop ‘Living words’ succesvol af

OKE sluit workshop ‘Living words’ succesvol af

Opportunity Knowledge & Empowerment(OKE) heeft haar eerste activiteit georganiseerd afgelopen zaterdag 23 juli in het Lalarookhgebouw. Het ging hierbij om een workshop genaamd: ‘Living Words’.

Een workshop die vooral gericht was op de relatie die individuen aangaan met woorden op het gebied van Spoken Word, Public Speaking en andere voordrachtskunsten. Er waren 15 deelnemers die participeerden in deze workshop.

Onder de deelnemers waren er jongeren en ouderen. Iedereen die creatief bezig is of wil zijn met woorden was welkom. Er waren media professionals, educators, muzikanten, ondernemers, een moeder en haar dochter en ook andere leergierigen aanwezig.

Ook helemaal uit Marowijne zijn er liefhebbers van het woord gekomen om de zuurstof te delen en de creativiteit een beurt te geven.

OKE is een sociale onderneming die doelt op het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling, optimale educatie (lifelong learning) en bewustwording van wereldburgers door het beschikbaar stellen van empowerment, informatie, kennis en vaardigheden. Dit is ook terug te vinden in haar visie namelijk: “To liberate, expand and empower the potential of individuals & groups, through the provision of opportunities for knowledge, skills, coaching, leadership and support”.

“We are LIVING words and we are living WORDS”, kwam het schijnbaar tegenstellend van de trainer Obed Kanape die zelf ook voordrachtkunstenaar is. Volgens Kanape zijn wij, dus elk microscopisch deel van het universum, alleen tijd en woord.

Op welke plaats in de ruimte en in welke situatie wij ons ook bevinden, zolang wij met ons bewustzijn vertoeven, zullen wij slechts tijd en woord vastleggen voor elke generatie die na ons volgt.

Hij noemde voorbeelden van Martin Luther King, Jopi Pengel, Bob Marley, Boni, de Egyptenaren en zelfs een vrouw die alleen bekend is in haar familielijn. Verder is er ook gesproken over verschillende presentatietechnieken, het belang van emoties en betrokkenheid van het publiek in een presentatie. “Woorden zijn niemands eigendom en ze zijn altijd indifferent, kleurloos, smaakloos en betekenisloos. Wij voegen al deze waarde aan de woorden”, aldus Kanape.

De deelnemers hebben allemaal individueel een gedicht geschreven over één van de volgende vijf maatschappelijke vraagstukken namelijk: kindersterfte, abortus, huiselijk geweld, eenoudergezinnen en jeugdcriminaliteit. Ze hebben daarna een uitdaging gehad om deze gedichten per onderwerp bij elkaar te brengen voor groepspresentaties.

De gedichten worden allemaal, zoals de organisatie heeft belooft, verfijnt en vastgelegd voor het groter publiek op korte termijn. De deelnemers zullen ook bij de officiële launch van OKE te bewonderen zijn. (GFC)