Mensen met obesitas hebben een grotere kans op episodische migraine; een hoofdpijn waarbij de aanvallen in clusters van enkele weken tot maanden verschijnen waarna ze weer verdwijnen.

Dat blijkt uit onderzoek van de John Hopkins University School of Medicine in Baltimore.

Voor het onderzoek bestudeerden wetenschappers 3.800 volwassenen. De mensen met een hoog BMI hadden 81 procent vaker migraine dan de deelnemers met een laag BMI. Dit gold vooral voor vrouwen, blanken en mensen onder de vijftig jaar.

“Het onderzoek bewijst niet dat obesitas de migraine veroorzaakt, maar het laat wel zien dat mensen met sterk overgewicht een verhoogd risico hebben”, legt onderzoeker Barabara Lee Peterlin uit. “Artsen zouden bij mensen met episodische migraine meer aandacht moeten besteden aan een gezonde leefstijl. Hopelijk laat vervolgonderzoek zien of gewichtsverlies een manier is om de migraineaanvallen te verminderen.”

Mogelijk ligt het verband in de hersenen. Peterlin: “Eerder onderzoek waarbij MRI-scans gemaakt zijn bij migrainepatiënten liet zien dat de hypothalamus wordt geactiveerd. Dit deel van hersenen controleert ook de behoefte aan voeding”. Een andere mogelijke verklaring is dat migraine gepaard gaat met gedrag dat leidt tot gewichtstoename, zoals weinig bewegen.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Neurology. Het onderzoek is ook gepresenteerd op het International Headache Congress in Boston.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.