Depressie en overgewicht blijken de belangrijkste schuldigen te zijn voor extreme slaperigheid overdag.

Dit blijkt uit drie onderzoeken van Penn State die zijn gepresenteerd op het congres Sleep 2012 in Bosten.

Onderzoekers van Penn State onderzochten 1741 willekeurige volwassenen en stelden vast dat obesitas en stress de voornaamste oorzaken zijn van slaperigheid en vermoeidheid. Slaapgebrek en slaapapneu speelden ook een rol.

Van de 1741 deelnemers hadden er 222 last van “excessive daytime sleepiness” (EDS), extreme slaperigheid overdag. Zij werden 7,5 jaar gevolgd. Bij patiënten waarbij de EDS niet over ging, bleek gewicht de belangrijkste voorspellende factor te zijn. “Onze resultaten lieten zien dat mensen die afvielen, minder last kregen van extreme slaperigheid”, zegt Alexandros Vgontzas.

Mensen die gedurende de 7,5 jaar die het onderzoek duurde EDS ontwikkelden, werden ook bestudeerd. Depressie en obesitas bleken de belangrijkste risicofactoren te zijn voor het krijgen van extreme slaperigheid overdag.

Patiënten met excessive daytime sleepiness zijn overdag overmatig vermoeid, alsof ze 32 uur niet geslapen hebben. Ze kunnen zomaar in slaap vallen, wat normaal functioneren moeilijk maakt en het risico op (verkeers)ongevallen vergroot. Het kan een symptoom zijn van narcolepsie.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.