Ook als mensen met overgewicht afvallen, raken ze het stereotype van dik en ongezond niet zomaar kwijt. Dat blijkt uit recent onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Obesity.

Onderzoekers van de University of Hawaii, University of Manchester en de Monash University wilden kijken of vooroordelen nog steeds bestaan als iemand is afgevallen.

Daarom lieten ze een groep jonge mensen vrouwen beoordelen op hun aantrekkelijkheid. Vooraf kregen ze een beschrijving van de vrouwen te lezen. Hierin stond dat de vrouw ruim 30 kilogram was afgevallen of dat de vrouw al tijden op het hetzelfde gewicht bleef.

“Vooroordelen over mensen met obesitas komen veel voor. Vaak willen mensen met extreem overgewicht afvallen, om deze pijnlijke discriminatie te ontvluchten”, vertelt hoofdonderzoeker Janet Latner.

“Uit ons onderzoek blijkt nu dat dunne vrouwen beoordeeld worden op basis van hun geschiedenis. Vrouwen die overgewicht hadden in het verleden werden als minder aantrekkelijk gezien. Zelfs als zij dezelfde lengte en breedte hadden als leeftijdsgenoten die altijd dun waren geweest.”

De manier waarop gewichtsverlies in de media is vergroot volgens Latner het stigma. “Als mensen denken dat afvallen echt zo gemakkelijk is, dan zullen ze mensen met overgewicht nog minder waarderen. Het negatieve stigma rondom obesitas is zo sterk en aanhoudend, dat het zelfs langer blijft dan het overgewicht zelf.”

Latner is van mening dat de vooroordelen in de maatschappij op grote schaal aangepakt moeten worden.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.