De Amerikaanse president Barack Obama heeft in het Witte Huis gepleit voor een ambitieuze en grootschalige studie naar de menselijke hersenen.

Obama heeft het Congres gevraagd om een budget van honderd miljoen dollar vrij te maken voor het project, waarbij de werking van het menselijk brein nauwkeurig in kaart moet worden gebracht.

Het is de bedoeling dat het hersenonderzoek met de naam BRAIN (Brain Research Through Advancing Innovative Neurotechnologies) ook leidt tot nieuwe inzichten in ziektes zoals Alzheimer en epilepsie.

Het project moet in 2014 van start gaan. Er zullen wetenschappers aan meewerken uit de publieke en private sector.

Obama ziet het menselijk brein als één van de grootste mysteries van deze tijd en hoopt op een grote doorbraak.

“Wij mensen kunnen sterrenstelsels identificeren die lichtjaren van ons verwijderd zijn en deeltjes bestuderen die kleiner zijn dan een atoom, maar we hebben nog steeds niet het geheim ontrafeld van de drie pond aan massa die tussen onze oren zit”, verklaarde hij.

“Het is een enorm mysterie dat wacht op een oplossing. Het Brain-project zal dat veranderen door wetenschappers het gereedschap te geven waarmee ze een dynamisch beeld van het brein kunnen verkrijgen en beter kunnen begrijpen hoe we denken en onthouden”, aldus Obama.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.