PARAMARIBO, 24 jul – Zoveel mogelijk informatie verzamelen over het instellen van een waarheids- en verzoeningscommissie. Dit is de opdracht van de Organisatie van Amerikaanse Staten, OAS, aan het team dat naar Suriname wordt afgevaardigd. Volgens assistent Secretaris-generaal van de OAS, Albert Ramdin, wordt gesproken met zowel regeringsfunctionarissen als leden van de oppositie en particulieren.

De standpunten worden meegenomen voor een besluit over de rol van de regionale organisatie. “Ze hebben een breed programma en gaan voornamelijk luisteren naar ideeën”, zegt Ramdin tegenover de Ware Tijd. De OAS wil onder andere van de regering weten wat voor steun verwacht wordt. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken zei eerder dat steun nodig is bij het opzetten van een waarheids- en verzoeningscommissie. De oppositie is bij voorbaat tegen.

Instellen van zo’n commissie zou neerkomen op het formaliseren van onrecht. Dit onrecht begon met het wijzigen van de amnestiewet. Nu worden ook verdachten van de Decembermoorden ontzien. Van de oppositie kan en mag nu geen medewerking worden verwacht. Dat zal het OAS-team ook horen. “Ons standpunt is duidelijk. De amnestiewet is tegen de grondwet en internationale regels. Het kan niet worden uitgevoerd”, zegt oppositieleider Radjkoemar Randjitetsingh.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.