PARAMARIBO, 4 apr – De voordelen van overeenkomsten over het grootschalige mijnen naar goud, zullen pas over enkele jaren merkbaar zijn. Dit zegt Henk Ramdien, oud-directeur van Suralco en hoofdonderhandelaar voor de regering. Het gaat in elk geval op voor het mijnen in het Merian-gebied, in zuidoost Suriname. Ruim genomen zullen effecten als royalty’s, over zo’n vijf jaar binnenvloeien.

De huidige regering zal er dus niet direct voordeel aan hebben. “Ik denk dat we pas na zeker vijf jaar de vruchten zullen plukken”, zegt Ramdin tegenover de Times of Suriname. Volgens exploratiecijfers kan er zeker tien jaar worden gemijnd in het Meriangebied waar het Amerikaanse Surgold gaat mijnen. Geschat wordt dat er meer in de bodem ligt. Surgold doet daarom meer exploratiewerk, ook om de investering in een raffinaderij te rechtvaardigen.

De raffinaderij kan zo’n vijf en twintig jaar mee. Intussen gaat de regering op zoek naar geld voor het kopen van aandelen in Surgold. Er zal ook een energiecentrale worden opgezet. Suriname mag voor vijf en twintig procent meedoen. “De opdracht is al gegeven aan de Centrale Bank van Suriname en de minister van Financiën. Het is een kwestie van beleid en je doet tot een bepaald niveau mee dat je kan dragen”, aldus Ramdin.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.