Live nieuws en radio streams uit Suriname!

‘NSA-medewerkers gebruikten PRISM voor spionage geliefden’

Medewerkers van Amerikaanse geheime dienst NSA zouden de digitale spionagemogelijkheden van het bureau gebruikt hebben om onder andere partners en geliefden te bespioneren.

Het zou volgens The Wall Street Journal om slechts een ‘handvol’ incidenten in de afgelopen tien jaar gaan. Toch hebben de ongeoorloofde spionagepraktijken intern gekscherend de naam ‘LOVEINT’ gekregen. Het is een verwijzing naar bestaande spionagetermen als ‘SIGINT’ voor signals intelligence.

Toen vorige week bekend werd dat de NSA duizenden keren privacyregels heeft overtreden, merkte hoofd compliance officer van de NSA John DeLong al op dat dat grotendeels onbedoeld was. Wel zouden er ‘enkele’ bewuste overtreders van de privacyregels zijn geweest.

Ondertussen heeft de NSA al aangegeven in dergelijke ‘zeldzame’ gevallen een zero tolerant-beleid te voeren en ‘passend’ te reageren. De verboden praktijken die medewerkers erop nahielden betroffen onder andere het bespioneren van partners of geliefden in het buitenland.

In de meeste gevallen hebben overtreders zichzelf bij hun meerdere aangegeven. Dat zou mogelijk gebeurd zijn bij het afnemen van een leugendetector-test, verplicht voor dergelijke NSA-medewerkers voor het verkrijgen van bevoegdheid.

Amerikaanse wetgevers hebben al aangegeven een onderzoek naar het misbruik te willen, meldt Bloomberg. Het misbruik zou echter niet omvangrijk genoeg zijn voor de wetgevers om aan de integreteit van de NSA te twijfelen.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.