Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘NSA kraakt beveiliging e-mails, bankieren en medische dossiers’

‘NSA kraakt beveiliging e-mails, bankieren en medische dossiers’

De geheime diensten van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben veel belangrijke algemene beveiligingen van e-mails, bankieren en medische dossiers gekraakt

Dat blijkt uit documenten die klokkenluider Edward Snowden aan The Guardian heeft doorgespeeld. De documenten beschrijven hoe de NSA en GCHQ, respectievelijk de geheime dienst van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, online encrypties kraken waar honderden miljoenen mensen op vertrouwen.

De encrypties die vele grote bedrijven voor hun internetdiensten gebruiken, zijn door de NSA en GCHQ met behulp van supercomputers en zogeheten brute force-aanvallen gekraakt. Met brute force-aanvallen wordt er door middel van computerrekenkracht een beveiliging gekraakt.

In de documenten staat eveneens beschreven hoe grote internetbedrijven de inlichtingendiensten helpen door geheime kwetsbaarheden in de encryptiesoftware te stoppen. Deze kwetsbaarheden worden vervolgens door de NSA en GCHQ gebruikt om de beveiliging te kraken en informatiestromen af te tappen.

De betreffende internetbedrijven ontvangen jaarlijks ongeveer 250 miljoen dollar om de geheime diensten te helpen. In 2012 waren de NSA en GCHQ bezig met het kraken van de beveiliging van de “grote vier”: Hotmail, Google, Yahoo en Facebook. Google wordt specifiek genoemd omdat er toentertijd “nieuwe vormen van toegang worden ontwikkeld”.

De geheime diensten zouden volgens de documenten een speciaal team hebben dat verantwoordelijk is voor het bedenken, werven en uitvoeren van geheime acties binnen de wereldwijde telecommunicatie-industrie. “Dit geeft de GCHQ de mogelijkheid om zijn meest uitdagende doelstellingen te bewerkstelligen”, aldus de documenten van Snowden.

De NSA en GCHQ hebben nog niet alle encryptiemethoden gehackt. Snowden beweerde tijdens zijn persconferentie dat “encryptie werkt zolang het goed wordt geïmplementeerd”. Ook zei de klokkenluider dat een sterke encryptie één van de weinige beveiligingsmethoden is waar mensen écht op kunnen vertrouwen.

De inlichtingendiensten hebben specifiek aan The Guardian gevraagd om het artikel niet te publiceren. Belangrijke buitenlandse doelwitten zouden volgens de NSA en GCHQ door het artikel mogelijk van andere encryptiesoftware gebruik gaan maken.

(nu.nl)


Posted

in

by