Het ijs op de Noordpool is gedooid tot een laagterecord. Het is zelfs minder dat bij het vorige minimum uit 2007.

Volgens wetenschappelijke waarnemingen duidt dat op een klimaatverandering die de regio van de NoordelijkeIJszee verandert.

”We bereikten donderdag een minimale ijshoeveelheid. Er is nooit minder ijs gemeten dan op dit moment”, zei directeur Ola Johannessen van het Noorse Environmental and Remote Sensing Center. ”Het is net onder het niveau van 2007.”

Het Amerikaanse informatiecentrum voor sneeuw en ijs (NSIDC), algemeen beschouwd als belangrijkste autoriteit op het gebied van zee-ijs, voorspelde dat het minimumrecord van 2007 komende week zou worden doorbroken. De zomerdooi op de Noordpool houdt meestal aan tot in september.

De hoeveelheid ijs in het Noordpoolgebied is de afgelopen decennia steeds verder geslonken, wat een bedreiging is voor het bestaan van de inheemse bevolking en de natuur. Maar het helpt ook een gebied te ontsluiten dat rijk is aan olie en gas. Minder ijs betekent ook nieuwe en kortere scheepvaartroutes.

”Dit alles is het gevolg van de klimaatverandering”, zei Nicolai Kliem, hoofd van de ijsdienst van het Deense Meteorologisch Instituut (DMI). Sommige wetenschappers denken dat het zee-ijs in de zomer in de komende decennia zelfs geheel kan verdwijnen.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.