Nokia heeft woensdagmiddag in New York een nieuw Lumiatoestel met Windows Phone 8 gepresenteerd.

De Lumia 920 werd door het Finse bedrijf omschreven als ‘hét Windows Phone 8-vlaggenschip’.

Het toestel kan draadloos opgeladen worden, heeft 32 GB aan opslagcapaciteit, 1 GB RAM-geheugen en een 1,5 GHz dualcore S4-processor van Qualcomm. Het scherm heeft een afmeting van 4,5 inch met 1280×720 pixels.

Het is de eerste Lumia met Windows Phone 8. Nokia en Microsoft werken op het gebied van smartphones sinds vorig jaar samen. Zo werden eerder de Lumia 800 en de Lumia 900 verkocht.

Nokia kondigde woensdag naast de Lumia 920 ook de goedkopere Lumia 820 aan. Beide toestellen worden in oktober verwacht.

De nieuwe Lumia 920 is uitgerust met de Pureviewtechnologie die eerder verwerkt werd in de 808 Pureview van Nokia. De camera is dan ook één van de speerpunten waarop Nokia tijdens de presentatie hamerde.

“De camera van de Lumia vangt vijf tot tien keer meer licht op dan andere smartphones”, aldus Nokia. Bovendien kan de sluitertijd verlaagd worden.

Ook werd nadruk gelegd op het PureMotion HD+-scherm. Met dit touchscreen zouden gebruikers minder last hebben van onder meer haperingen bij bijvoorbeeld video’s en games.

Bovendien past het scherm de kleurweergave aan, aan hoeveel licht er op de telefoon schijnt. Daardoor zou de Lumia 920 beter te gebruiken moeten zijn in direct zonlicht. Bovendien is het scherm te gebruiken met handschoenen aan.

Het toestel kan draadloos worden opgeladen, bijvoorbeeld via een ‘oplaadkussen’ van Fat Boy, een accessoires van het toestel. Ook kunnen toestellen in een aantal Amerikaanse winkelketens opgeladen worden als mensen in de rij staan of een kop koffie drinken.

Het opladen gaat via een strip in de achterkant van de Lumia 920.

Verder noemde Nokia nog de locatiediensten die het bedrijf verwerkt heeft in Windows Phone 8. Daarmee kunnen gebruikers onder meer eenvoudig restaurants en winkels opzoeken aan de hand van hun locatie.

In de Lumia 920 zit een 2000 mAh accu. Bovendien beweert Nokia dat de dualcore Qualcomm-chip tot 30 procent energiezuiniger is dan quadcore-varianten die in toestellen van concurrenten verwerkt zitten.

Ten slotte benadrukte Nokia dat de Lumiatoestellen van het bedrijf zich ook qua uiterlijk onderscheiden van andere toestellen. De 920 is onder meer verkrijgbaar in geel, rood en grijs.

Windows Phone 8 is de nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem van Microsoft. Het heeft dezelfde technische kern als Windows 8 en kan daardoor goed samenwerken met Windows 8-apparaten. Zo zijn apps uitwisselbaar.

Microsoft liet tijdens de presentatie van Nokia weten dat er inmiddels ruim 100.000 applicaties beschikbaar zijn voor Windows Phone. Bovendien is het in het nieuwe besturingssysteem mogelijk screenshots te maken.

Het bedrijf toonde ook een aantal applicaties van derde ontwikkelaars die samenwerken met de camerafunctionaliteit in Windows Phone 8. Deze extra ‘lagen’ die over de camera heen gezet kunnen worden, zijn te raadplegen vanuit de camera-app en voegen functionaliteiten toe als augmented reality en fotobewerkingen.

Ook bedrijven als Samsung en HTC maken toestellen met Windows Phone 8.

Het nieuwe vlaggenschip van Nokia moet gaan concurreren met de iPhone 5 die waarschijnlijk 12 september onthuld wordt. Ook de Galaxy S III behoort nog tot de concurrenten. Tot nu toe viel de verkoop van Lumia-toestellen tegen, het marktaandeel is nog slechts beperkt toegenomen hoewel er wel een stijgende lijn te zien is.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.