PARAMARIBO, 5 jul – Nog te veel obstakels verhinderen een gezonde ontwikkeling van de handel tussen Suriname en zijn buurlanden. Dit concluderen deelnemers aan een seminar van de Kamer van Koophandel & Fabrieken. De deelnemers uit Suriname, Frans Guyana en Brazilië zien wel mogelijkheden voor een bloeiende handel. Maar dan zijn enkele ingrepen nodig.

Businesstrips naar elkaars landen zijn vaak nog een hele onderneming. “Je moet makkelijk van het ene land naar het andere kunnen reizen. We hebben vaker bij de regering aangedrongen op versoepeling van het visumbeleid”, zegt Henk Naarendorp, voorzitter van de Kamer van Koophandel & Fabrieken. Het moet er nog van komen. Het verstrekken van een reisvisum gaat nu een stuk makkelijker, maar dat is voor andere landen en gebieden.

Het valt ondernemers dan ook moeilijk het tijdrovende burenbezoek af te leggen. “Het moet makkelijker, of het nu gaat om vis te verkopen of een mijn te bezoeken. Het onderling zaken doen wordt dan gestimuleerd, de economie loopt beter en werkgelegenheid en belastingen nemen toe”, aldus Naarendorp. Tijdens het seminar, een initiatief van de Kamer, komen meer zaken aan de orde. Onder meer wordt gesproken over inklaringsprocedures, integratie en het milieu.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.