Schotse onderzoekers zien mogelijkheden om een anticonceptiepil voor mannen te ontwikkelen. Ze hebben een gen ontdekt dat een cruciale rol speelt bij de productie van gezond sperma.

Het onderzoeksteam van de University of Edinburgh beschrijven in het tijdschrift PLos Genetics dat een geneesmiddel dat het gen Katnal1 onderbreekt bij muizen als anticonceptie zou kunnen werken. Het effect van het middel moet omkeerbaar zijn; een belangrijke aspect bij anticonceptie.

Tijdens de studie keken de onderzoekers naar verschillende oorzaken van onvruchtbaarheid bij mannen. Ze veranderden de genetische code van muizen, om te kijken welke onvruchtbaar werd en welke niet. Hierdoor kwamen ze bij Katnal1 terecht.

Het gen is bepalend voor een eiwit dat de ontwikkeling van sperma ondersteunt. Zonder dit eiwit ontwikkelt het sperma niet volledig en wordt het door het lichaam ‘weggegooid’.

“Als we een manier vinden om dit gen aan te pakken in de ballen, kunnen we een niet-hormonaal anticonceptiemiddel voor mannen ontwikkelen”, legt onderzoeker Lee Smith uit. “Omdat Katnal1 pas in de laatste fasen van de spermaproductie een rol speelt, is de kans groot dat het effect van een dergelijk middel omkeerbaar is.”

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.