Het lijkt erop dat het nieuwe type coronavirus lastig van mens op mens overdraagbaar is.

Het lijkt erop dat het nieuwe type coronavirus lastig van mens op mens overdraagbaar is. Dat liet de Wereldgezondheidsorganisatie WHO vrijdag weten.

Tot nu toe zijn twee mensen besmet geraakt met het virus, van wie er een is overleden. Beide personen waren in Saudi-Arabië geweest, maar reis- en handelsrestricties naar dat land zijn niet nodig, vindt de WHO. Datzelfde geldt voor Qatar, het land dat een van de patiënten ook bezocht.

Die persoon ging naar een ziekenhuis in Londen voor behandeling. In Nederland zijn geen besmettingen bekend.

De WHO onderzoekt het nieuwe virus uitgebreid. Ook de Nederlandse viroloog Ab Osterhaus (Erasmus MC) buigt zich erover. De WHO boekt snelle vooruitgang bij het ontwikkelen van een methode om besmetting met het virus snel vast te kunnen stellen.

Symptomen die een patiënt krijgt als hij besmet is met het nieuwe type virus zijn onder meer koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsproblemen.

Het nieuwe type virus is geen SARS, benadrukt het RIVM. Ook het SARS-virus is een type coronavirus, net zoals het ‘gewone’ verkoudheidsvirus. De longziekte SARS hield in 2003 delen van Azië in de greep. Uiteindelijk raakten circa 8000 mensen besmet en stierven er zo’n 800.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.