PARAMARIBO, 23 aug – De gemeenschap van Nieuw Koffiekamp, in Brokopondo, wil een radicaal eind aan de geweldspiraal die hun dorp treft. De moord op een plaatselijke winkelier is de druppel die de emmer deed overlopen. De gemeenschap en het traditionele leiderschap zijn het meer dan zat.

Onderling overleg moet de basis leggen voor een grondige aanpak. “We kunnen niet langer toestaan dat het dorp in een kwaad daglicht wordt geplaatst. We willen rust en orde”, zegt dorpshoofd Ludwich Wijnerman tegenover de Ware Tijd. Het is voor de lokale gemeenschap haast niet voor te stellen dat zulk geweld zich plaatselijk voltrekt. Tradities binnen hun gemeenschap leren onder meer respect voor andermans leven en goed. De angst is nu het oplopen van een slechte reputatie.

“Ons dorp kende deze brute gevallen van geweldpleging niet. Het is triest wat zich heeft voorgedaan. We zijn niet opgevoed met kap- en steekpartijen en brandstichting”, zegt Arsino Libretto van ontwikkelingsgroep Makamboa. De beschuldigende vinger wijst richting ‘buitenstaanders’ uit. Overwogen wordt nu om deze ‘gasten’ de deur te wijzen. Nieuw Koffiekamp haalde onlangs het nieuws vanwege gewelddadige wrijvingen met mijnbouwbedrijf Iamgold. Het dorp ligt midden in de concessie van Iamgold.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.