PARAMARIBO, 17 APR – Het Nieuw Front, NF, zal zich met hand en tand verzetten tegen een herleving van de dictatuur. Als debatteren in het parlement niet meer mag, dan zijn er nog altijd persconferenties. Ook massameetings moeten de communicatie met de samenleving open houden. Dit stelden parlementariërs van de politieke combinatie tijdens een persconferentie. “Er heerst een dictatuur in het parlement”, aldus Chandrikapersad Santokhi (VHP). Het uitzetten van leden van zijn fractie is een sprekend voorbeeld.

Mondigheid en kritiek worden afgestraft en dat is al enige tijd zo. “Leven we wel in een rechtsstaat? Geldt de wet voor een ieder? Als dit zo is, waarom we als parlementariërs dan beknot in het uiten van onze mening”, zegt Santokhi. Want dat speelt. Voor de oppositie is het wel degelijk een punt dat alles met elkaar te maken heeft. Daarom is bij het bespreken van de wet op belagen, ook de amnestiewet (op onder meer de decembermoorden) aangesneden.

Want precies wat het laatste aan het schenden is, wordt in de wet op belagen verdedigd. “De wet op amnestie zwakt de plicht tot naleving van de wet af. De wet op het belagen versterkt de wet juist”, aldus Santokhi. De tegenstrijdigheden tekenen het bestuur in het land. “De samenleving is gepolariseerd: er zijn mensen die alles mogen omdat ze politie macht bezitten, en mensen die zijn onderworpen aan wet en recht”, zei Ruth Wijdenbosch (NPS).

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.