door Johan Donner

PARAMARIBO- Het nieuwe boek ‘Bouterse aan de macht’ van de journalisten Pieter Van Maele en Ivo Evers verschijnt deze week in Nederland. Van Maele en Evers volgden president Desi Bouterse tijdens de aanloop naar zijn verkiezing tot president in 2010 en de eerste jaren van zijn bewind.

Ze beschrijven gedetailleerd de politicus Bouterse voortvarend te werk gaat nadat in zijn woorden de politiek onder oud-president Venetiaan “in slaap was gesukkeld” en die “corruptie oogluikend had toegelaten om zijn regering niet te laten vallen”. Volgens de twee schrijvers neemt Bouterse broodnodige beslissingen, zoals het devalueren van de Surinaamse dollar.

Economisch gaat het Suriname relatief voor de wind en bovendien legt Bouterse veel contacten in de regio en ook met China en de Verenigde Staten.In het boek onthullen de journalisten dat advocaat Irwin Kanhai de geestelijk vader is van de nieuwe amnestiewet in Suriname.

Kanhai, naar hun zeggen, vond dat het een politiek gemotiveerd strafproces was. Hij adviseerde zijn cliënt dan ook om er politieke maatregelen tegen te nemen. In het boek wordt ook beschreven dat sommige Nederlandse diplomaten president Bouterse aanvankelijk het voordeel van de twijfel gunnen en positief zijn over de ingeslagen weg.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.