Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Niet verder vertellen: Israël is stiekem óók een kernmacht

Niet verder vertellen: Israël is stiekem óók een kernmacht

“Dit is ons f***ing huis”, beet een medewerker van het Witte Huis de Israëlische ambassadeur, Ron Dermer, toe. “Er is veel goede wil, maar maak geen misbruik van ons.”

Het incident vond plaats op 13 februari 2017, schrijft The New Yorker. De aanleiding was Israëls slechtst bewaarde geheim: zijn atoombommen. 

Afspraak

Amerika en Israël hebben namelijk een langlopende afspraak: zolang Israël zijn mond houdt over zijn kernwapenarsenaal en niet dreigt die te gebruiken, zal de VS doen alsof Israël geen kernwapens heeft. De VS zal dan ook niet aandringen dat de Joodse staat toetreedt tot het non-proliferatieverdrag.

Waar beide landen eisen dat anderen (bijvoorbeeld Iran, Noord-Korea) hun kernbommen wegdoen, is het begrijpelijk dat Israël niet graag laat weten dat hij zelf beschikt over verboden wapens.

En natuurlijk staat het een beetje schijnheilig wanneer Amerika met de vuist op tafel slaat waar het Iraanse bommen betreft, maar een oogje dichtknijpt bij de Israëli’s.

Ongeschreven overeenkomst 

De deal werd gemaakt door toenmalig premier Golda Meir en de Amerikaanse president Richard Nixon. De ongeschreven overeenkomst werd in stand gehouden tijdens alle volgende Amerikaanse regiems.

Drie presidenten beloofden het zelfs schriftelijk: George H.W. Bush, Barack Obama en Bill Clinton.

Het aantreden van Donald Trump maakte de Israëli’s nerveus: Trump staat niet bekend als iemand wiens gegeven woord heilig is, dus wilden zij zijn belofte van zwijgen graag op papier.

Schuttingtaal

Wat leidde tot het Dermer-incident. De Israëlische ambassadeur drong, iets te opzichtig naar het oordeel van Trump’s medewerkers, aan op het papiertje.

Dat leidde tot een scheldpartij, inclusief schuttingtaal. In het Witte Huis wist niemand van de vorige, supergeheime schriftelijke overeenkomsten.

Die waren zo zorgvuldig weggestopt dat niemand van het Trumpteam ze kon vinden. De Israëli’s daarentegen konden wel hun kopietjes laten zien.

Trump zou uiteindelijk toch tekenen, beide landen blijven doen alsof niemand weet dat Israël beschikt over kernwapens, en de voorbereidingen voor de aanval op de volgende vijand gaan rustig verder. Iran is gewaarschuwd.