Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » NH hard bezig met transitie naar duurzame ontwikkeling

NH hard bezig met transitie naar duurzame ontwikkeling

Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) zit temidden van een transitiefase, waarbij zowel beleid als kaders worden geherstructureerd om duurzame ontwikkeling van het land tot stand te brengen  door verantwoord om te gaan met het milieu. Er wordt een milieusectie toegevoegd aan het ministerie en er wordt een unit, om de Internationale Betrekkingen vorm te geven, opgezet.

Voorts komt er een nieuwe mineralenwet die in de eerste helft van 2016 naar De Nationale Assemblee zal worden gestuurd voor behandeling. Verder wordt ook gekeken naar het inzetten van alternatieve energie vormen. De bedoeling is ook dat er zowel een Energie- als Waterautoriteit in het leven wordt geroepen.

Deze informatie verstrekte NH-directeur Dave Abeleven en onderdirecteur Valerie Refos-Lalji op dinsdag 24 november tijdens een beleefdheidsbezoek aan de vertegenwoordiger van de United Nations Development Program (UNDP) Alexis Armstrong. Met de UNDP is nagegaan op welke vlakken er mogelijkheden zijn tot samenwerken.

Armstrong stelde, dat Suriname zou kunnen profiteren van mogelijkheden van de Global Environment Facility (GEF). Er is thans een project met de UNDP in voorbereiding dat ondermeer het milieu regardeert.

In dat kader zal de ontwikkeling van de kleinschalige mijnbouw met de nadruk op het terugdringen van kwik, centraal staan. Deze faciliteit biedt Suriname de nodige financiële ondersteuning voor het uitvoeren van het project.

Armstrong gaf ook aan, dat indien de eerste fase van het project goed verloopt er nog meer mogelijkheden beschikbaar zijn. Hij is ervan overtuigd dat een dergelijk project grote positieve veranderingen teweeg kan brengen voor Suriname.

Vanuit de UNDP is ook te kennen gegeven de nodige ondersteuning geboden zal worden bij het invoeren van EITI (Extractive Industries Transparency Initiative), alsook dat er beurzen die betrekking hebben op kennis in klimaatsverandering, beschikbaar zijn.