De Amerikaanse stad New York verbiedt de verkoop van grote bekers cola en andere suikerrijke frisdranken in restaurants, bioscopen en stadions.

Het verbod moet inwoners helpen af te slanken.

De City Health Board in de grootste stad van de VS stemde donderdag in met het plan van burgemeester Michael Bloomberg.

De burgemeester trad eerder ook op tegen roken en vet eten. Bloomberg sprak op Twitter van ”de grootste stap die een bestuur ooit heeft genomen om overgewicht tegen te gaan. Het zal levens helpen redden”.

Het verbod treft bekers die groter zijn dan 16 ounce (circa 0,45 liter), op straffe van een boete. Veel New Yorkers in de bioscoop en stadions lurken hun limonade nu uit ‘emmers’ die twee keer zo groot zijn. Sapjes, melk, alcohol en light-varianten zijn uitgezonderd van het maxi-verbod.

Volgens Thomas Farley van de gezondheidsraad is zelfs een kleine verandering al een vooruitgang. Als New Yorkers een beetje minder frisdrank drinken, scheelt dat de stad ongeveer een miljoen kilo per jaar, rekent hij uit.

Het verbod moet over een half jaar ingaan. De organisatie van drankenfabrikanten verzet zich echter tegen het besluit en spant waarschijnlijk een proces aan tegen het verbod.

”Het is triest dat de raad onze keuzes wil beperken. We zijn slim genoeg om zelf te beslissen wat we eten en drinken”, zei Liz Berman, eigenaar van een drankenfabriek en voorzitter van de vereniging ‘New Yorkers voor Drankkeuzes’.

Bewoners kunnen overigens altijd nog meerdere kleine bekers kopen.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.