Nederlandse Sinterklaas stopt ermee in Suriname

De de 75-jarige Nederlander Jan Hoogenberg stopt als Sinterklaas in Suriname. Hoogenberg, die in 2000-2001 als leraar heeft gewerkt op de MULO in Brokopondo en al twaalf jaar als Sint op pad ging in het district, voelt een vreemd soort onrust rond het feest. Dat zegt hij in een interview met De Telegraaf.

Volgens Hoogenberg is het in Suriname gedaan met de belangstelling voor Sinterklaas. Die zou koloniaal zijn en de Zwarte Pieten een uiting van racisme. “Ik ben dan wel niet weggestuurd, maar toch stop ik. Ik voelde een vreemd soort onrust. Sint en Piet zijn niet meer oké, er wordt gesproken van discriminatie” aldus de Groninger tegen de krant.

De intocht van Sinterklaas zorgde afgelopen jaren voor de nodige discussie in de samenleving. Zelfs in de Surinaamse Nationale Assemblee werd met afkeuring over de oeroude Nederlandse traditie gesproken. Saillant detail is dat ook de traditionele intocht op de 3e zaterdag in november bij speelgoedwinkel Sweetheart in de Hermitagemall dit jaar niet door ging. Volgens de directie was dit puur om organisatorische redenen.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.