PARAMARIBO, 28 jul – Suriname doet er goed aan de amnestiewet overboord te gooien. Dit zegt de Nederlandse rechtsfilosoof Hendrik Kaptein. De wet wijzigen was totaal onnodig, wat dus ook opgaat voor de hele heisa rondom. Het strafproces rond de Decembermoorden had rustig door kunnen gaan. Eigenlijk is er dus sprake van een paniekreactie.

Het was nergens voor nodig de oude amnestiewet te wijzigen. Het zou eenvoudigweg nooit tot een veroordeling komen. Dus ook niet van Desi Bouterse. “De basisvoorwaarden voor een veroordeling ontbreken”, zei Kaptein tijdens een lezing van de Sociëteit Republiek Suriname, Sores. Een van de belangrijkste voorwaarden is het wettig en overtuigend bewijs. “Alles is zolang geleden dat alle sporen zijn uitgewist, dus bewijs bestaat niet meer.”

Het is dus onmogelijk te bewijzen wie wat dan ook gedaan heeft. Zelfs als verdachten zouden beweren dat zij iets hadden gedaan, zou dat waardeloos zijn. “ook volstrekt bonafide getuigen kunnen onbedoeld onwaarheid spreken, met name als het gaat om een gebeurtenis die lang terug in het verleden ligt.” Kaptein ziet als oplossing een excuus van de regering. En een financiële compensatie voor de nabestaanden van de vijftien geëxecuteerden.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.