PARAMARIBO, 21 jun – Suriname kiest uit pure tijdnood voor het gebruik van oer-Nederlandse schoolboeken. Volgens Eddy Jozefzoon, topfunctionaris voor onderwijs zal het importeren van Nederlandse schoolboeken tijd besparen. Het gaat wel zo’n vijfentwintig miljoen euro kosten. Weliswaar kon ook gekozen worden voor zelf boeken schrijven.

Dat is ook wat critici vinden. Er is genoeg kader in huis en voor Surinaamse kinderen moet Suriname-gericht curriculum beschikbaar zijn. Toch zal de keus nu op het Nederlandse boek vallen. “We kunnen wachten tot we eigen leermiddelen ontwikkelen, maar dat duurt jaren. Of we kunnen in Nederlands sprekende landen boeken en leermethoden gebruiken die we Surinamiseren onder bepaalde voorwaarden”, zegt Jozefzoon tegenover de Times of Suriname.

De boeken zullen dus aangepast worden aan de lokale kleur. “Ik heb een aantal uitgevers in Nederland zover weten te krijgen, dat ze bereid zijn een contract aan te gaan met Suriname. Wij kopen de boeken, maar hebben ook het recht die aan te passen”, aldus Jozefzoon. Het gaat om Noordhoff Uitgevers, Thieme Meulenhof en Malmberg. De boeken moeten al in het nieuwe schooljaar in Suriname zijn. Dan begint het echte werk pas goed, het aanpassen van leerkrachten én leerlingen.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.