PARAMARIBO/DEN HAAG – De Nederlandse regering zal de Surinaamse zaakgelastigde Chantal Doekhie in Den Haag het land niet uitwijzen. PVV-Kamerlid Louis Bontes wil echter wel dat de Nederlandse regering de Surinaamse zaakgelastigde in Den Haag per direct het land uitwijzen. In antwoord op Bontes zei de Nederlandse minister van Buitenlandse zaken, Uri Rosenthal vanavond dat hij de zaakgelastigde niet wil uitzetten, omdat het nodig kan blijven dat de Nederlandse regering diplomaten van de Surinaamse ambassade kan aanspreken.

Rosenthal weigerde ook om mee te gaan met Bontes’ wens om Surinaamse parlementariërs de toegang tot Nederland te ontzeggen. Dat zou te veel een bemoeienis zijn met het democratische proces in Suriname, hoezeer de hele kwestie ‘mij ook tegen de borst stuit’, betoogde Rosenthal. De Nederlandse bewindsman vergadert maandag in Brussel met zijn Europese collega’s en beloofde dan Suriname ook expliciet aan de orde te zullen stellen.

Hij wil dat de Surinaamse verdachten niet langer een Schengenvisum kunnen krijgen. Maar veel illusies maakt hij zich niet. “Vervelend is dat Suriname voor veel lidstaten van de EU een ver-van-mijn-bedshow is, zegt Rosenthal blijkbaar nu al overtuigd van wat de uitkomst zal zijn.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.