Nederland wil bij de Europese Commissie pleiten voor een onderzoek naar versoepeling of afschaffing van de visumplicht voor Surinamers die naar Nederland willen reizen. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Hij zegt dat minister Blok van Buitenlandse Zaken van Nederland in de marge van een top met zijn collega Beighle heeft gesproken over de wens van de Surinaamse regering om Surinamers vrij naar Nederland te laten reizen, schrijft NOS.

Op dit moment moeten zij aan allerlei eisen voldoen voordat ze mogen afreizen, zoals een financiële garantstelling of een officiële uitnodiging van een familielid.

Het doel van de visumplicht is te voorkomen dat economische vluchtelingen naar Nederland reizen. Nederlanders die naar Suriname gaan, hoeven alleen een toeristenkaart te kopen.

Schengen

Omdat Nederland deel uitmaakt van de Schengenzone, kan het kabinet niet zelfstandig beslissen de visumplicht te versoepelen of af te schaffen. De Europese Commissie moet volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken met een voorstel daarvoor komen.
Dat Nederland voorstander is van een onderzoek naar visumliberalisatie is volgens de woordvoerder eerder ook al aan ‘Brussel’ gemeld.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.