PARAMARIBO, 1 sep – Nederland laat te weinig van zich merken als het aankomt op partneren met Suriname in de strijd tegen de misdaad. Dit zegt Ben Swagerman, lid van de Eerste Kamer in Nederland en veiligheidstopman bij de KLM. Politiek Nederland laat het eenvoudig afweten bij het gezamenlijk aanpakken van internationale criminaliteit. “Ik ben teleurgesteld”, aldus Swagerman.

Het beleid bij de KLM is juist gericht op zoveel mogelijk samenwerken met partners. Het is ook de reden waarom een groep veiligheidsspecialisten naar Suriname is gestuurd. Onder leiding van Swagerman is Surinaams veiligheidspersoneel getraind tijdens een masterclass luchtvaartveiligheid. “We willen iets terugdoen voor de landen die we aandoen.” Bij de KLM heet dit maatschappelijk ondernemen. Op regeringsniveau valt de samenwerking bitter tegen.

Dat valt vooral Den Haag aan te rekenen. Swagerman heeft er een uitgesproken mening over: “We hebben op enig moment gedacht dat op het gebied van bestrijding van de criminaliteit door Nederland en Suriname iets gedaan moest worden. En ik ben teleurgesteld in de opstelling van de Nederlandse regering. Als je partnerschappen aangaat, moet je alle partners betrekken. Ik denk dat wat de Nederlandse regering betreft, dat onvoldoende uitpakt.”

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.