door Johan Donner

PARAMARIBO – Het kabinet van de President van Suriname heeft toestemming gegeven om vandaag een ‘Nationale Phagwa Manifestatie’ te organiseren in de Palmentuin aan de Grote Combeweg. Er wordt om 12:00 uur hedenmiddag gestart met heel veel leuke attracties op het grote podium van de Palmentuin. Hoofdprogramma is het optreden van de jongeren van de SHIVA HIND SCHOOL uit Trinidad middels een traditionele ‘Makhan Chor’ demonstratie. Hierbij zal een pot met ‘Makhan’ ( roomboter ) worden opgehangen op ongeveer 6 meter hoogte en zullen de jonge atletische dames en heren van Trinidad op elkaars schouders klimmen en proberen de pot met roomboter te pakken. Hiermee wil de organisator, Dinesh Malhoe van Ra-Ni Eentertainment, de Surinaamse gemeenschap inspireren om dit ‘volksspel’ te her-introduceren in Suriname, zodat in alle districten zal men dit spel weer rond de phagwadagen herbeleeft.

Het is de bedoeling dat er elk jaar op phagwa dag een finale plaatsvind in de Palmentuin tussen de districten. De winnaar krijgt dan een wissel trofee en mag zich voor dat jaar de “Makhan Chor Kampioen” noemen. De organisator wil dit tot de grootste en leukste phagwa manifestatie van Suriname maken waarbij een ieder heel harmonieus en gemoedelijk met elkaar dit feest kan komen vieren, zonder wilde stoeipartijen. Er zal heel streng worden opgetreden tegen onruststokers. Het Programma start om 12.00 uur en duurt tot precies 19:00 uur. De bezoekers zullen streng worden gecontroleerd bij de ingangen. Het zal ten strengste verboden zijn om iets anders dan poeder en kleursel, naar binnen mee te nemen. Drank van buitenaf zal ook niet worden toegelaten tot het Palmentuin en er zal binnen volop verse bara, phulauri, doksa, roti, bami, nassi, etc. en koude dranken verkrijgbaar zijn.

Op het Onafhankelijkeidsplein zullen op het zelfde tijdstip ook verschillende muziekformaties optreden, maar deze manifestatie is in handen van Lustig Events .

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.