PARAMARIBO – De organisatie NAKS (Na Afrikan Kulturu fu Sranan) herdacht, in kleine kring gisteren haar vijfenzestigste verjaardag. Clifton Braam, public relations officer van NAKS, blikte terug op het ontstaan van deze organisatie.

Begonnen als een plek waar vrienden elkaar in een ongedwongen sfeer konden ontmoeten, groeide NAKS uit tot een maatschappelijke vereniging die naast sport ook andere sociaal-maatschappelijke doelen is gaan nastreven. NAKS betekende oorspronkelijk “Na Arbeid Komt Sport” en was ondergebracht in een woning aan het begin van de Gemenelandsweg naast waar Benie’s Lighting nu staat. NAKS staat tegenwoordig ook bekend als toneel- en muziekorganisatie.

Wie kent NAKS Kasekoloko niet? Daarnaast verzorgt zij verschillende interne opleidingen voor haar leden. Braam haalt aan dat vele bekende personen op welk gebied dan ook, uit NAKS zijn voortgekomen. Een van de eerste voorzitters van NAKS was Eugene Drenthe. Na hem volgden bekende personages als Harold Braam en Elfriede Barend – Dijksteel.

De huidige voorzitter is Sigmien Staphorst. Hoofddoel van NAKS op de toekomst is om zich economisch weerbaar te maken. De festiviteiten rond de jaardag vinden vandaag plaats. Na een dankdienst zullen de leden, gasten en sympathisanten informeel bij elkaar zijn.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.