Hoewel de zaak nu strafrechtelijk voor een jaar in een impasse zit, kan er toch eerder een wending komen, zegt de advocaat van de nabestaanden van de 8- decembermoorden, Hugo Essed.

‘Als er bij de verkiezingen op 25 mei een andere regering komt, kan die de Amnestiewet intrekken. Ook zou het kunnen dat het constitutioneel hof, dat in oprichting is, aan het werk gaat en een uitspraak doet over de schorsing”, vindt Essed.

De Krijgsraad heeft maandag de behandeling van de zaak tegen Edgar Ritfeld met een jaar uitgesteld. De Krijgsraad is van mening dat de zaak tegen Ritfeld gelijktijdig in behandeling genomen moet worden met de strafzaak tegen de overige verdachten.

Eerder schorste de Krijgsraad het 8 decemberproces in 2010 na aanname van de Amnestiewet door het parlement. Zij beriep zich op het standpunt dat het Constitutioneel Hof zich moet buigen over een eventuele inmenging.

Het wachten is op het parlement om de wet die het Constitutioneel Hof in werking moet laten treden; echter kan de wet maar niet behandeld worden. Assembleevoorzitter Jenny Geerlings-Simons heeft de openbare vergadering van deze wet aangehouden.

De oppositie vindt dat de wet nog niet gereed is voor openbare behandeling. Bovendien vindt men dat de wet niet in het belang is van de samenleving.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.