In het inheemse dorp Curuni in Zuid-West Suriname zal, 20 jaar na stichting van het dorp, een aanvang worden gemaakt met de bouw van een basisschool. Tijdens de Raad van Ministers (RvM) vergadering van 10 november is hiervoor goedkeuring gegeven, zo meldt het Directoraat Volkscommunicatie van het Kabinet van de vicepresident vrijdag 10 november.

Vicepresident Ronnie Brunswijk, die leiding geeft aan de RvM, staat pal achter het voorstel van minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur voor de bouw van de school. Brunswijk is vaak in het binnenland en kent de noden van de mensen daar.

Niet alleen de school zal worden gebouwd, maar ook een leerkrachtenwoning wordt opgezet voor de huisvesting van maximaal twee leerkrachten. In het nabijgelegen dorp Amatopo wordt ook een school gebouwd. Dit project zal in samenwerking met Stichting Groene Groei Suriname worden uitgevoerd.

Curuni is één van de laatste twee Inheemse dorpen in Zuid- Suriname die niet over een school beschikt. Er wonen Surinamers van de Trio-stam in dit dorp die voornamelijk Trio spreken. De geletterdheid bij de bewoners in het Nederlands of Sranantongo is volgens het ministerie onder de 5%. Met de opzet van de school zullen kinderen tussen 5 en 15 jaar onderwijs kunnen gaan genieten. Ook jongvolwassenen zullen alsnog in de gelegenheid worden gesteld Nederlands te leren lezen en schrijven.

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.