Kinderen die muziekles volgen, hebben als volwassene een beter gehoor.

Vergeleken met mensen die nooit een instrument speelden, zijn ze beter in het onderscheiden van verschillende frequenties, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.

De onderzoekers meetten de hersenactiviteit van 45 volwassenen terwijl zij naar geluiden met verschillende toonhoogtes luisterden. Bovendien werd gevraagd hoelang zij als kind muziekles hadden gevolgd: helemaal niet, 1 tot 5 jaar of 6 tot 11 jaar lang.

Proefpersonen met een paar jaar ervaring met muziekinstrumenten, bleken de geluiden beter te kunnen verwerken. Ze waren met name goed in het onderscheiden van de lage toonhoogtes die je nodig hebt om gesprekken te volgen in een luidruchtige omgeving.

Uit een eerdere studie bleek al dat muziek goed is voor de hersenen. Dit onderzoek toont als eerste aan dat de effecten blijvend zijn, ook als je stopt met je muzikale hobby.

“Gebaseerd op wat we al weten over de manier waarop muziek de hersenen helpt vormen, suggereert dit onderzoek dat korte tijd muziekles volgen de rest van je leven je gehoor verbetert. Een paar jaar muziekles biedt voordelen voor de manier waarop je geluid waarneemt in alledaagse communicatiesituaties, zoals in een vol restaurant. Hoe je vandaag de dag geluid hoort wordt bepaald door je ervaringen tot nu toe”, zegt Nina Kraus.

De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of Neuroscience.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.