Verschillende dingen tegelijk doen is slecht voor je productiviteit. Toch doen we het: uit gewoonte en omdat het een goed gevoel geeft, zo blijkt uit onderzoek van Ohio State University.

De onderzoekers lieten 19 studenten vier weken lang drie keer per dag hun activiteiten noteren. Ook gaven ze aan waarom ze deze activiteiten uitvoerden.

De onderzoekers wilden er zo achter komen wat mensen motiveert om te multitasken. Heeft het te maken met mentale, emotionele of sociale behoeftes of is het een gewoonte?

Multitasken bleek vooral emotionele behoeftes te bevredigen, ook als het het nadenken en leren in de weg stond. “Ze zijn niet productiever, maar voelen zich wel tevredener over hun werk”, zegt onderzoeker Zheng Wang.

Als de studenten bijvoorbeeld een studieboek lazen en ondertussen tv keken, voelden ze zich prettiger. Ook als er eigenlijk weinig van het studeren terecht kwam.

“De studenten voelden zich niet tevreden omdat ze zo productief aan het studeren waren, maar omdat de tv het studeren leuker maakte. De combinatie van activiteiten zorgde voor een goed gevoel”, aldus Wang.

Afleiding van een tv-programma maakt studeren minder saai en stressvol. Multitasken was voor veel studenten ook een gewoonte die lastig te doorbreken is.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.