PARAMARIBO, 29 mei – Suriname is niet veraf meer van overeenkomsten met multinationals Newmont en Iamgold. Dit zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. De onderhandelingen over grootschalige goudwinning vorderen gestaag. De verwachting is dat binnen afzienbare tijd de overeenkomsten op tafel liggen. Met een voor Suriname ‘groter direct belang.’

Onder de vorige regering kreeg Suriname voor vijf procent aandeel in de operaties van Iam Gold. De huidige regeerders vinden dit veel te weinig. Gemikt wordt op ver boven de vijf procent. “Beide partijen willen zo snel mogelijk tot een overeenkomst komen en ze hebben begrepen dat ze een duurzame overeenkomst moeten maken”, zegt Hok tegenover de Ware Tijd. Voorwaarde is ook dat de overeenkomst in het voordeel is van beide partijen. “Anders zal het niet te handhaven zijn.”

Iam Gold wil het eigen mijngebied in Brokopondo uitbreiden. New Mont heeft de zinnen gericht op het Nassau-gebied. Daar is de afgelopen jaren al ruim tachtig miljoen dollar aan vooronderzoek verricht. Hok verwacht betere overeenkomsten te sluiten in vergelijking met vorige. “Het moet, omdat naarmate de tijd voortschrijdt, je inzichten verbeteren, ook het inzicht van de maatschappijen. En ik denk dat alleen al daarom al we voor Suriname meer uit het vuur zullen slepen.”

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.