Ongewenst bezoek van muggen wordt bepaald door hoe we ruiken. Muggen hebben namelijk een buitengewoon sterk reukorgaan. Een groot deel van hun hersenen is betrokken bij het ruiken.

Dat blijkt uit onderzoek aan het University of Notre Dame’s Eck Institute for Global Health. Zij voeren voortdurend onderzoek uit naar de reukzin van muggen en andere insecten. Een beter begrip van het ruikgedrag van muggen kan volgens de onderzoekers leiden tot effectieve methoden om muggen en ziekten te controleren.

Vrouwtjesmuggen hebben bloed nodig om eitjes te produceren. En om aan dat bloed te komen gebruiken ze hun ‘neus’. De muggensoort culex reageert bijvoorbeeld op een chemische stof die wordt afgegeven door zowel mensen als vogels. Het probleem is echter dat vogels een belangrijke bron zijn van het West-Nijlvirus. Als een mug eerst bloed haalt bij een vogel en vervolgens een mens steekt, kan deze het virus overbrengen.

Onderzoeker Zainulabeuddin Syed heeft ook aangetoond dat planten vaak interessanter zijn voor de muggen dan mensen. Ze besteden een veel groter deel van hun tijd op planten om suikers op te nemen. De suiker zorgt voor energie. Als er meer duidelijkheid is over welke plantengeuren aantrekkelijk zijn voor de muggen, kan dat ook helpen bij het ontwikkelen van antimuggenstrategieën.

Tot slot heeft onderzoek van Syed laten zien dat DEET nog steeds effectief is tegen muggen. Maar niet omdat het geurtjes maskeert zoals eerder werd gedacht. De muggen ruiken de DEET direct en willen deze geur vermijden.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.